Şunu belirtmek isterim ki, bu tür donanımsal müdahale gereken revert işlemini insanların çoğunluğunun düzgünce yapamayacağı ve konsollarına zarar verebileceğini düşünüyorum. Bırakın lehimleme becerisini, konsolu açıp kapayamayan yada kapatınca bazı parçaları elinde kalan arkadaşlar biliyorum.
İşin aslı, bu işlemler gerçekten kolay değildir, öyle ki ben kendim küçüklüğümden beri elektronik aygıtlara meraklıyımdır ve çok elektronik cihazı açıp, gerektiğinde lehim yapıp sonra kapattığım oldu yani lehim becerim iyidir ama ben kendime güvenip videoda gösterilen lehimleme işlemini şahsen yapmazdım çünkü lehim yapılacak alanlar inanın gerçekten çok dar alanlar ve izlediğiniz videoda size kolay gibi görünüyor yada geniş alanlar varmış hissi uyandırdıysa, öyle olmadığını bilin ve lehim & havya kullanmak, bu dar alanlarda inanın çok zor ve elinizin hiç titrememesi lazım ayrıca sinirlerinizin çok sağlam olması gerekir. İnanın bunu yapmak kolay iş değil. Tabi yapabilecek kişiler vardır, onlar da ya kişilerin mesleğidir ya da önceden bu tür işlemleri çok yapmışlıkları vardır. Kısaca, yapmak isteyenler eğer daha önce eline hiç lehim makinesi almadıysa, sakın denemesinler yani kendilerine güvenip -beceririm ben, demesinler. Eğer konsolunuz ve sistem yazılımınız bu işlemi yapmaya uygunsa, o zaman bu işi yapabilecek deneyimli teknik kişilere yaptırmalarını tavsiye ederim. Benden söylemesi.
Tabi bu işlem her konsolda yapılamıyor yani bazı şartlar var ve diğer konuda merak edip soran bir arkadaşa yazmıştım. Buraya da ekleyeyim.
Şunu belirtmek istiyorum. Öncelikle maliyet veya parçaları temin etmek veya bu işi yapan bir yer bulmadan önce şu 2 şart sağlanmalıdır.
1- Konsolun içindeki syscon çipi uyumlu olmalıdır. Bazı konsollardaki syscon çipi uyumsuz ve bu durum videoda detaylı gösteriliyor.
2- Konsol, sadece şu an içinde yüklü olan sürümden, bir önceki yüklü olan sürüme döndürülebiliyor.
Yani örnek verirsem;
Konsol 9.00 iken 10.71 yüklendi ise, önceki 9.00 sürüme dönüp kırabilir çünkü arada başka farklı sürümler daha yüklenmemiş ama
konsol 9.00 iken önce 9.60 sonra 10.71 yükledi ise, bu örnekte en son yüklenen 10.71 den bir önceki olan 9.60 sürüme dönülebilir, yani ondan daha önce yüklü olan 9.00 sürüme dönülemez.
İşte bu şartların sağlanması gerekiyor. Kısaca, kırılabilir sürüm kullanıyorken sadece 1 defa kırılamayan üst sürüme geçenler önceki yüklü olana geri dönebilir. Mesela, 9.03 sürümde hala bekleyenler şanslı ve onlar geri dönebilirler çünkü 9.03 sürümden önce muhtemelen 9.00 veya altında bir sürüm kullanıyorlardı ve arada başka sürüm yok yani 9.00 dan sonra 9.03 sürüm çıkmıştır. Ama başka örnek vereyim. Kişi, 9.00 sürüm kullanıyorken önce 9.03 sonra da 9.04 yükledi ise ancak bir önceki olan 9.03 sürüme düşürebilir yani ondan önceki 9.00 sürüme düşüremez. Sanırım mantığı anlatabilmişimdir ve son iki yüklediğiniz sürüme bakıp önceki yüklü olana düşük sürüme döndürebilirsiniz.
Yani, ben bu işlemden çok fazla kişinin yararlanabileceğini ve bu şartlara uygun durumda olanların çok sayıda olduğunu sanmıyorum çünkü zaten bir kere orijinal sürüme yükseltenler yada zaten en başta orijinal sürümde konsol satın alanlar, muhtemelen zaman içinde dayanamayıp birden fazla orijinal üst sürüm yüklemişlerdir diye tahmin ediyorum veya en azından çoğunluk böyledir diye düşünüyorum.