4.03 dosya sistemi dump’landı.
şimdi olduğumuz seviyede ps4/5 oyunlarını da dump edebiliriz muhtemelen, fakat henüz bu alanda bir adım atılmış değil.
bunun dışında da haberler çok iyi arkadaşlar, kernel exploit’in güzel çalıştığını görebiliyoruz artık umarım bir jailbreak çıkar
Her zaman olduğu gibi
tahmin değil de
yorumumu yapayım. Böylece merak eden arkadaşlar da bilgilenmiş olur diyerek söze başlayayım.
Hayırlısı olsun bakalım. Bigboss (psxdev) adlı şahıs PS5 dosya sistemini yani HDD içindeki dosyaları klasör ve dosya şeklinde listeleyecek yani indirilebilecek bir script yazmayı başarmış, denemiş ve sonucun da olumlu olduğunu belirtmiş.
Şimdi buradan ilerleyerek kırma yolunda yeni bir adım atılır mı hep beraber göreceğiz yani en azından bu dosyaların bilinmesi, kırmaya çalışan kişilerin programsal adresleme olarak çok işine yarayacağı bir gerçektir. Ama hala oldu bitti demek için erken. Yine de şunu tekrar söylemeliyim, geçtiğimiz aylarda da demiştim; Sony tüm konsollarına bir güncelleme getirdikten sonra (geçtiğimiz aylarda da getirmişti o zamanda demiştim bir gelişme olabilir diye ve şimdi geçtiğimiz hafta yeniden hepsine bir güncelleme getirdi) bu durumu genelde kırma olayları konusunda önemli bir adım olarak görebiliriz ve geçmişe bakarsak çoğunlukla hemen hemen bu toplu güncellemelerden sonra yeni bir kırma gelebiliyor yani bu durumda umutlanmak için bir sebep var ama yine de aceleci olmamak gerekir çünkü hala kernel exploit (çekirdeği hataya sürükleyecek açık) ve webkit exploit (tarayıcı üzerinden kernel açığına ulaşılıp hen/mira kırması yapabilmek) görevlerinin yapılabilmesi gerekiyor yani bu iki yazdığım şey olmadan kırma gerçekleşmez.
PS5 4.03 ve altında Webkit açığı olduğunu biliyoruz yani daha önceden olduğu youtube videolarında gösterilmişti. (ama 4.50 de kapatıldı diye hatırlıyorum.) Şimdi beklenecek olan hackerların hangisinin PS5 4.03 veya altındaki bir yazılımı yani kernel exploit açığını bulup bulamayacağını bekleyeceğiz. Bulunursa da bulunacak kernel exploit ile webkit exploit arasında iletişim kurması için uğraşılacak yani biri olmadan diğeri olmuyor. Böyle yazınca gözünüz korkmasın. Bundan önceki kırmaların da hepsinde yaşanan durum aynen böyleydi. Zaten geçtiğimiz hafta Network-Ağ üzerinden bir kernel açığı da Sony tarafından kapatılmıştı. Yani bunların hepsi bir araya getirilip iyi bir hacker tarafından bir PS5 kırması gelebilir. Ama ne zaman gelir diye (eta wen) sormayınız çünkü bunu hiçbirimiz bilemeyiz. Bekleme süresi yine aynıdır yani hemen yarın da olabilir, önümüzdeki bir kaç yıl içinde de olabilir bunun için tarih veremeyiz o yüzden bu şekilde ifade ediyorum ve bir tahmin de bulunmuyorum. Zaten bunu belirleyecek olan bizler değiliz yani hackerların başarısı ve o dönem geldiğinde bunu yayınlayıp yayınlamayacağına verecekleri karardır. Yada Sony tarafından bounty ödülü mü almak ister bunu bilemeyiz yada ödül alıp sonra Sony yayınlanmasına izin verir mi diye bekleriz yoksa babayiğit bir hacker hiç bunlara girmeden doğrudan yayınlar mı hep beraber göreceğiz. Çünkü çoğunuzun bildiği gibi Andy Nguyen (The Flow) yaklaşık 6 ay önce PS5 üzerinden tweet atarak Debug Settings 'e ulaştığını gösteren resimli mesaj atmıştı ama bunu yayınlamayacağını belirtmişti.
Sonuç olarak, kırma yolunda önemli bir adım daha atıldığını söyleyebiliriz. Öncekilerde de aynen bu dosya sistemine ulaşılmıştı ve sonrasında kernel exploit ve webkit exploit ve kırma gelmişti. Hatta
@Croesus arkadaşımın dediği gibi bir ihtimal PS5 oyunları da indirilmeye başlanabilir. Ama sabır beyler sabır. Yine de son söz hiçbir şeyin garantisi yok arkadaşlar. Bekleyip göreceğiz.
İsteyen istediği tahmini de yapabilir. Tahmin yapmak serbesttir ama bu konuyu takip eden arkadaşları da kızdırmayınız.

Mesela
Geyik Muhabbeti konusu (Ana sayfada kısayol linki var) tahminler ve başka her türlü konular için kullanabileceğiniz yegane konudur.
Bu kırma konularında ise özellikle kırma hakkında konuların, gelişmelerin ve haberlerin paylaşılmasını rica ederiz.